Måla om huset som ett proffs

Måla om huset som ett proffs

Husfasaden är det som alla tänker på, när de bedömer om ett hus är i fint skick eller inte från utsidan. Är fasaden sliten och behöver målas om, så tror många automatiskt att huset är fallfärdigt invändigt. Absolut inte rättvist, men det är så det är.

Att måla ett hus kan vara ett dyrt projekt om man hyr in yrkesmän, men med rätt tips kan alla göra det själva precis som ett måleri Stockholm skulle gjort det. Det kommer absolut inte gå lika fort som när proffsen gör det, men med rätta metoderna och materialet kan det absolut bli lika bra.

Välj rätt färg

Det första man bör tänka på är sitt färgval. För fasaden vill man ha något som passar stilen på sitt hem och som passar in i grannskapet. I en undersökning bland grannar gjord av en större nyhetstidning så fick 800 personer svara på vad dem tyckte var värst hos sina grannar. 40% av alla svarade att de störde sig på skötseln av gräsmattan och 60% svarade att dem tyckte grannen hade valt fel färg på huset och att det skar sig med resten av miljön. 10% var till och med beredda att anmäla grannen till kommunen för att de valt fel färg till huset.

Kan man verkligen få måla om sitt hus om någon tycker det är fel färg?

Korta svaret är nej. Men det finns vissa föreningar där man bestämt vilka färger som får förekomma och bryter man mot dem så kommer man glatt få måla om sitt hus igen om man brutit mot reglerna. Ett känt fall om detta är ett område i Skärblacka där vartannat hus skulle vara rött och vartannat gult. Området döptes till Ketchup och senap. Absolut det fulaste namnet man kan välja på ett område tyckte många och började måla om sina senapsgula hus. Efter ett tag vaknade paragrafryttarna i området och anmälde dem personerna till kommunen som valt att måla om husen. Tvisten slutade i kammarrätten och som tur för området idag så behövde inte husägarna måla om sina hus igen trots att dem hade brutit mot bestämmelserna. Anledningen att dem slapp måla om husen var att det var för många husägare på platsen som hade brutit mot reglerna och att tvisterna skulle bli för omfattande.

Tänk därför på att kolla upp i din förening vad för färger som är tillåtna att måla med.

Att välja färg handlar inte bara om vilken kulör man ska använda. Det viktigaste är alltid att välja en bra färg som håller länge så man slipper måla om huset. Vissa billigare färger håller i upp till 10år medans andra kvalitetsfärger som används flitigt av Målare bromma kan hålla upp till 30år.

Se därför till att fråga i din lokala färgbutik om en färg med lång hållbarhet.

Förberedelser inför projektet;

När man ska måla ett hus så behöver man mer än bara färg och penslar. Det första man bör göra innan målningen är att täcka in allt som inte ska vara färg på med plast. Detta för att slippa tvätta bort färg som kommer stänka precis där man inte vill att den ska vara.

Nästa steg i förberedelserna är att resa en byggnadsställning runt huset. Man kommer spara massor med tid genom att kunna springa runt på en ställning istället för att springa upp och ner på stegar. Det är dessutom mycket säkrare än att jobba från en stege. Ställningar är väldigt dyra att köpa men testa att hyra byggnadsställning Stockholm istället för att köpa än så kommer de flesta att ha råd.

När allt är inköpt från färgbutiken och byggnadsställningen är rest så börjar man med att skrapa bort all lös färg som sitter på fasaden. Jobba i sektioner med vassa färgskrapor som man pressar mot fasaden och skrapar bort färgen med. Detta är inte bara väldigt tidskrävande utan också extremt fysiskt påfrestande. Se därför till att köpa kvalitets verktyg till uppdraget så kommer det åtminstone gå lite lättare. Drick ordentligt med vatten och se till att ta välförtjänta pauser mellan varven så sliter man inte ut sig i första taget.

Nu är all färg bortskrapad och det är tid för att tvätta fasaden. Tvätta aldrig fasaden med klassiska rengöringsmedel som såpa och vatten utan använd istället specialanpassade produkter för ändamålet. Fasadtvättmedel finns att köpa i välsorterade färgbutiker och va noga med att späda produkten efter vad som står på produktbeskrivningen. oftast början man uppifrån och ner vid en renovering, så om du t.ex. ska nåta golv, börja med att få till ytskikten på väggarna så du inte riskerar att skada golvet.

Grunda ordentligt innan färgen ska dit.

Grundfärg är en viktig pusselbit i att få ett resultat som håller länge. Ska man byta färg på huset så är det extra viktigt att grunda då man inte vill att någon av den gamla färgen ska lysa igenom den nya färgen. Det som är viktigt att tänka på är att grundfärgen måste vara kompatibel med dels underlaget, men också färgen som ska målas över. Läs instruktionerna noga för att hitta informationen eller fråga någon som vet.

Att måla ett hus är lite som att tapetsera södermalm, man börjar alltid på högsta punkten och slutar på den lägsta för bästa resultat. Se därför till att man får med sig alla de prylar man behöver upp till punkten man ska jobba på så man slipper springa ner för ställningen och hämta det man glömt.

Anledningen till att man alltid ska börja på högsta punkt är för om man råkar skvätta färg på ej målade bitar av fasaden så är det ingen fara då man ändå ska måla där om en stund. Det är i alla fall så målare och andra proffs gör, som dels är vana vid att måla hus men också är vana vid att tapetsera Stockholm. Glöm inte att ta in en elektiker innan tapetserare och målare är på plats. Oavsett om du ska installera en easee laddbox eller bara behöver bila in kablar i vägg är det logiskt att göra detta innan spackel och färg tillsätts.